>Icon

Ruth

82 år, Charlottenlund

Vokset op som nummer syv af otte søskende på Meldgaard nordøst for Viborg, øre-næse-hals-læge med egen klinik i Bredgade og senere Borgergade i København, kasserer i Danske Kvindelige Lægers Forening, sølvsmykkemager på hobbyniveau, ivrig bridge-spiller, cyklede i 1954 Danmark rundt med en veninde fra Finland, stor fan af Sudoku.

Vil du fortælle lidt om dig selv?

Da jeg fyldte 60, kom folk og ønskede mig tillykke og spurgte, om jeg nu skulle holde op. ”Holde op?”, sagde jeg, ”Jeg er lige begyndt”. De prikkede til, at jeg så kunne bruge tiden på at rejse, men jeg tror ikke, der er nogen, der har rejst så meget som mig – i alle mine arbejdsår.

Enten som ørelæge. Eller som kvindelig læge. Eller som medlem af Souvenir Normand, som er en venskabsforening for personer, hvis forfædre har deltaget i slaget ved Hastings. Den har jeg været formand for i en lang årrække, og jeg er stadig med på ture den dag i dag.

Icon
Ruth er bidt af bridge. Hun spiller både tirsdag aften, onsdag eftermiddag og torsdag aften.

“Min bedste veninde traf jeg i første mellem, og vi holdt sammen, indtil hun døde i en alder af lidt over 70. Hun betød utroligt meget for mig.“

Pil til højre
Ruth laver selv mad næsten hver dag. Men for at støtte restauranten i den ældrebebyggelse, hun bor i, henter hun også nogle gange “tag-med-mad“.

Hvad betyder et godt venskab?

Det giver en stor tryghed at have en god ven. Min bedste veninde traf jeg i første mellem, og vi holdt sammen, indtil hun døde i en alder af lidt over 70. Hun betød utroligt meget for mig, og jeg var gudmor til hendes søn. Så er der alle mine gamle klassekammerater, og vi mødtes efter 10 år, og så efter 25 år, og nu lader vi ikke så lang tid gå, fordi hver gang vi ses, er der lidt færre af os.

Og så er der jo min mand, som var min gode ven i 31 år, indtil han døde. Vi havde boet sammen i så mange år, at når han begyndte på en sætning, så gjorde jeg den færdig. For jeg vidste præcis, hvad han ville sige. Og nu jeg alligevel var i gang, så svarede jeg ham også.

Hvilken betydning har det at føle sig ensom?

Mennesker går i stykker, hvis de skal bo alene og aldrig se nogen andre mennesker. De går til. Man skal ud, man skal stimuleres, man skal se nogle andre mennesker og opleve nogle følelser og reaktioner. Hvis man skal være til, er man nødt til at have venner. Man bliver mere hel, hvis man har nogen at være sammen med.

Mød Ruth

Afspil videoSe video

Venner er vigtige – hele livet igennem. Mød Ruth og hør, hvad venskaber betyder for hende.

Har du et råd til mennesker, som føler sig ensomme?

”Smil til verden, og verden smiler til dig”. Og tænk ikke på, om du kan være bekendt at få besøg, fordi der er for rodet, eller hvad man nu kan få af tanker. Du skal kaste dig ud i at lære nogle nye mennesker at kende, f.eks. en besøgsven.

Icon
Det er ikke kun vandgymnastisk, der holder Ruth i gang. Hun er også vild med talgymnastik i form af sudoku, som hun dyrker dagligt.