>Icon

Åse

84 år, Bagsværd

Økonomi-medarbejder i vejdirektoratet, oldemor til 11, cyklede 34 kilometer til arbejde hver dag i 25 år, håndboldspiller, badmintonspiller, jazzballetdanser, går i dag til sang, foredrag og litteratur, holder meget af krimier og mennesker med lune og ironi, heriblandt tidligere formand for Det Konservative Folkeparti Hans Engell, som kan finde på at sige ”Kors i hytten” eller lign. på landsdækkende tv.

Vil du fortælle lidt om dig selv?

Jeg er meget aktiv. Og ellers skal min datter nok få mig i gang. ”Det synes jeg, du skal gøre, mor. Det gør du, mor”. Hun er meget opmærksom, og det er rart. Men jeg har jo nået den alder, hvor jeg gør, hvad jeg selv synes, alligevel.

Icon
Åse dyrkede håndbold i en årrække, indtil hun kom til skade med sin hånd.

”Det er jo den alder jeg har og sådan, det går. Jeg hører også andre fortælle, at det er et af de store problemer ved at blive ældre. At hele ens omgangskreds bliver mindre og mindre.”

Pil til højre
62 år. Så længe har Åse boet i huset, som hun byggede sammen med sin mand – med stor hjælp fra hans håndværkerfamilie.

Hvad betyder et godt venskab?

Det giver en ekstra dimension i livet, at der er nogen, der holder af en og bekymrer sig om en – foruden ens mand og børn. Så selvom min mand var min bedste ven, så gav det noget andet med vennerne udenom, fordi de var lidt på afstand og kunne se tingene på en anden måde.

Hvem savner du mest i dit liv?

Jeg savner selvfølgelig min mand. Det er klart. Men jeg savner også alle mine venner, for når man har rundet de 84, så falder vennerne fra efterhånden. Og dem der er tilbage, de er så sløje, at de måske ikke kan gå eller ser dårligt.

Så der er ikke mange venner tilbage. De er næsten væk alle sammen. Det er jo den alder, jeg har, og sådan det går. Jeg hører også andre fortælle, at det er et af de store problemer ved at blive ældre. At hele ens omgangskreds bliver mindre og mindre.

Mød Åse

Afspil videoSe video

Åse kan godt lide ideen om en besøgsven. Selv kunne hun godt tænke sig en, som har lyst til at gå en tur med hende fra tid til anden.

Har du et råd til mennesker, som føler sig ensomme?

Til alle, som føler sig ensomme, vil jeg sige, at hvis man på nogen mulig måde kan tage sig sammen til at komme ud blandt andre mennesker, så skal man gøre det.

Det kan også være en god ide at få besøg af en, som kommer fast – måske en gang om ugen. Så kan man tale om løst og fast, og måske har han eller hun kage med til kaffen. Så får man nogle nye impulser udefra, som man jo savner, hvis man sidder alene og er ensom.

Icon
Åse har været alene, siden hun mistede sin mand for 2 år siden. Han blev 90 år.